Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület

Túralovaglás népszerűsítése, a természet és a rend védelme, hagyományőrzés, bemutatók tartása, oktatás, oktatási anyagok szerkesztése, gyermektáborok és rendezvények szervezése, lovak bérbeadása, bértartása

dsc01037.jpg

Egyesületünk kiemelt célja környezetünk védelme. Ennek érdekében a felderített hulladékot bejelentjük és kezdeményezzük az elszállítást, bízva abban, hogy a megtisztított területeken új illegális hulladéklerakás nem történik.  

A bejelentés formája, törvényi háttere:

Tisztelt Rendőrkapitányság!

 

................................................................ismeretlenek hulladékot raktak le. A lerakás helyszínének GPS koordinátái:

47*25'20"N, 19*11'19"E.

 

A hulladék nem veszélyes, kommunális hulladék.

 

Az 1978. évi IV. törvény a Büntető Törvénykönyvről a következőképpen rendelkezik

 

281/A. § (1) Aki

a) arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez,

b) engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve hulladékkezelési tevékenységet, illetve hulladékkal más jogellenes tevékenységet végez,

bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt a hulladékgazdálkodásról szóló törvény szerinti veszélyes hulladékra követik el.

(3) Aki a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt az (1) bekezdés esetén egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel, a (2) bekezdés esetén két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

(4) E § alkalmazásában

a) hulladék: mindaz, amit a hulladékgazdálkodásról szóló törvény hulladéknak minősít, amennyiben alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő, vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére,

b) hulladékkezelési tevékenység: a hulladéknak a hulladékgazdálkodásról szóló törvényben meghatározott gyűjtése, begyűjtése, szállítása - ideértve az országba történő behozatalt, kivitelt, valamint az ország területén történő átvitelt -, előkezelése, tárolása, hasznosítása, ártalmatlanítása.

 

A hulladékot vélhetően hatóság által nem engedélyezett helyen helyezték el.

 

A lerakott hulladék számos, az elkövető azonosítását segítő adatot tartalmaz, mely a levelünkhöz mellékelt fényképeken látható.

 

Kérem, bejelentésünk a 2004. évi XXIX. tv. 141-143§ alapján közérdekű bejelentésként kezeljék. Kérjük, a vonatkozó rendeleteknek megfelelően az ügyben rendeljenek el nyomozást, a meghozott intézkedésekről és az üggyel kapcsolatos fejleményekről tájékoztassanak.

 

Tájékoztatásul közöljük, hogy az ügyben levelet írtunk a helyi önkormányzat jegyzőjének is.

 

----------------------------------------------------------------------------

Természetvédelmi Információs Rendszer

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 65
Tegnapi: 81
Heti: 220
Havi: 2 164
Össz.: 296 336
Oldal: Természetvédelem
Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület - © 2008 - 2020 - lovas-kaland-vas-megye.hupont.hu