Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület

Túralovaglás népszerűsítése, a természet és a rend védelme, hagyományőrzés, bemutatók tartása, oktatás, oktatási anyagok szerkesztése, gyermektáborok és rendezvények szervezése, lovak bérbeadása, bértartása

A fekete sereg

 

Hazánk történelmének egyik legkiemelkedőbb korszaka volt a XV. század második fele, amikor a magyar királyt Hunyadi Mátyásnak nevezték. A törökverő Hunyadi János fiatalon trónra kerülő kisebbik fia, kemény kézzel ragadta magához a hatalmat. Azokat akik ellene szegültek legyen az rokon, vagy idegen példásan megbüntette. A szájhagyomány és a népi történetek ezért is méltán emlegetik úgy az „Igazságos” Mátyás király, ki hazáját a magyar történelem nagynevű uralkodóihoz méltón reformálta meg.

Ahhoz azonban, hogy az ország fejlődése töretlen maradjon szükség volt a bel- és külpolitika megszilárdítására. Ehhez egy erős és ütőképes hadseregre volt szükség. Mátyás volt az egyik első uralkodó Európában, aki hivatásos, zsoldos hadsereget tartott. Ez a sereg kapta a fekete sereg elnevezést. A név keletkezésének körülményei a mai napig nem ismertek. Egyesek vezérük fekete vértjéhez kötik, míg mások a Bécsből hazahozott Mátyás testét kísérő katonák fekete karszalagját emlegetik az elnevezés okaként.

A sereg három fő részből állt: a vérteseknek nevezett lovagi nehézlovasságból, a már huszárnak hívott könnyűlovasságból és a több rendre tagolt gyalogságból.

A vértes lovasság soraiban szolgáltak idegenek is, a huszárok közt volt a legjelentősebb a magyarság aránya. A legtarkább nemzetiségi összetételt pedig a gyalogság mutatta. A magyarok mellett szolgáltak soraiban csehek, lengyelek, németek, délszlávok és svájciak.

A fekete sereget a három fő fegyvernem mellett tüzérség és a dunai hajóhad egészítette ki. Létszáma 15-20000 fő körül mozgott. Ennek a modern haderőnek a fenntartása meglehetősen sokba került, Mátyás jelentékeny jövedelmeinek nagy részét felemésztette. Egyébiránt ez a tény is Hunyadi Mátyás uralkodói nagyságát húzza alá, hiszen ilyen katonai kiadások mellett virágzó gazdaságot és kulturális életet tudott kiépíteni.

Legnagyobb katonai sikereiben is komoly szerepet vállalt zsoldos serege. A nagy győzelmek közül kiemelkedik, amikor öthónapos ostrom után 1485. június 1-jén, elfoglalta Bécs városát. Ez a siker nemzeti imádságunkban, a Himnuszban is szerepel:

„S nyögte Mátyás bús hadát

Bécsnek büszke vára.”

A fekete sereg legnagyobb vezérei közé tartozott Kinizsi Pál, kinek erejéről már életében legendák keringtek. Ezek közé tartozik az eset, amikor malomkövön szolgált fel vizet Mátyásnak, vagy a kenyérmezei csata, ahol két szablyával vágott rendet a törökök között.

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 59
Tegnapi: 81
Heti: 214
Havi: 2 158
Össz.: 296 330
Oldal: Mátyás királyunk
Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület - © 2008 - 2020 - lovas-kaland-vas-megye.hupont.hu