Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület

Túralovaglás népszerűsítése, a természet és a rend védelme, hagyományőrzés, bemutatók tartása, oktatás, oktatási anyagok szerkesztése, gyermektáborok és rendezvények szervezése, lovak bérbeadása, bértartása

Járőreink kerékpárt találtak

 teli_szolg_2018.jpg

Járőreink bozótba hajított kerékpárt találtak. A lila, mountain bike, férfi kerékpárt a rendőrségen lehet átvenni.

--------------------------------------------------------------------------

Növekvő jelenlét a kiskertekben

po_szolg_2018..jpg

Növeljük polgárőreink jelenlétét a téli időszakban a kiskertekbeN

--------------------------------------------------------------

Polgárőreink megint szétszórt vashálókra bukkantak

 

vashalo_2018.jpg

Egyesületünk régóta harcol azért, hogy ne lehessen a természet közepén kerítéseket felhúzni. Azon túl, hogy nagy mértékben leszűkíti a vadon élő állatok élőhelyét, a kerítés rengeteg veszélyt is rejt állatra és emberre egyaránt. Az állatok nekirohanva a kerítésnek, vagy fennakadnak azon /"Áramra kapcsolt kerítésbe akadt szarvast találtak polgárőreink" cikkünk lejjebb/, vagy nekifutva sok sebesülés árán szétszakítják, szétszórják annak elemeit.

vashalo_2018_2.jpg

Nagy öröm számunkra, ha egy-egy ilyen kerítés elbontásra kerül.
Sajnos az esetek többségében az elbontás után már nem törődnek az elemek elszállításával, és az ott marad a helyszínen. Rövid idő alatt benövi a gaz, és a hegyes vasak láthatatlanul megbújva várják áldozataikat.

---------------------------------------------------------------

Hatalmas méreteket ölt az illegális szemétlerakás

Szomorúan tapasztaljuk, hogy a szombathely közvetlen környezetében lévő külterületek, erdők milyen borzalmasan szemetesek. Polgárőreink nap mint nap szembesülnek azzal, hogy a szemét mennyisége nem csökken, hanem drasztikusan emelkedik. Gátlástalanul hordják a parkerdőbe a büféhez, a parkerdei úton a buszmegállóba, az erdőbe, akár teherautónyi mennyiséggel is.
Ezt visszaszorítani csak a hatóságok határozott fellépésével, razziákkal, /működő/ kamerákkal lehetne.
Lovasaink mindent megtesznek, hogy a szemetelők kilétére fény derüljön. Nem vagyunk restek leszállni lovainkról és végigturkálni mások szemetét, egy levélért, számláért, vagy valamilyen más iratért, amin rajt szerepel a feltételezett elkövető neve és címe.

po_2018.jpg


A képen egy teherautónyi szemetet vizsgálunk éppen át, nem kevés sikerrel. Több levelet, hivatalos iratot, számlát találtunk, melyen mindegyikén ugyanannak a személynek a neve és a címe szerepel.

 

2018_po_biz_1.png

 

A bizonyítékokat ilyenkor lefotózzuk, hozzárendeljük a GPS koordinátákat és jelentést teszünk a hatóságnak. Szombathelyiek esetében a Közterület-felügyeletnek. Az intézkedésük hatására, több esetben is, valószínű az elkövetők, eltüntették a szemetet. Reméljük bírság kiszabására is sor kerül, de ez már nem a mi hatáskörünk. 
Mindenesetre a tavaszi időszakban a város vezetésének a Közterület-felügyelet, és a Rendőrség bevonásával egy hatásos akciót kéne hírdetni e katasztrófális állapot megszüntetésének érdekében, szigorú példát statuálva a horogra akadt szemetelőkkel.

--------------------------------------------------------------

De sokszor írtunk már erről...

Hatalmas területek vannak árammal körbekerítve. Elvéve ezzel az állatok természetes életterét, elzárva megszokott vonulási útjukat.
Mint előző cikkeinkben is írtuk, az állatok mindezt nem akarják, nem tudják tudomásul venni. Elkeseredett harc folyik az áramjárta kerítések, huzalok, vashálók ellen.

szarvascsorda_2.png

szarvascsorda_1.png

A képeken elektromos kerítéssel elzárt területen menekülő szarvascsordát láthatunk. Nem tudni, hogyan jutottak be. Vajon mi lesz a sorsuk? Utat törnek maguknak a kerítésen, vagy jön a vadász és a képen is látható lesről, szépen egyesével lelövöldözi a csapdába esett állatokat?

-------------------------------------------------------------------

Ismét a Parkerdőben járőröztünk...

 pe_busz.jpg

 pe_bufe.jpg

Ezt a területet kamerák figyelik.
Láthatóan a kamerákat senki...

Kezdeményeztük Szombathely jegyzőjénél, hogy járjon utána, kinek a feladata a kamerák figyelése, és a felvételek alapján, az esetleges intézkedés, jelentés.

-------------------------------------------------------------

Vashálók szétszórva erdeinkben

A képen, ha jobban megnézzük, ott látható az út közepén a drótháló.

20160402_193053.jpg
Ezekből fekve, félig állva, szanaszét találhatunk az erdőben. A vasháló szúrós szélei nagyon balesetveszélyesek.

Vajon ki a felelős?

---------------------------------------------------------

Ismét bizonyítékot találtak lovas járőreink a szemét között...

sz22016.jpg

 sz12016.jpg

Megtesszük a feljelentést!

----------------------------------------------------------------------------------

Továbbra is szemetesnek használják a parkerdőt...

20160123_115259.jpg

Nemrég jelentettünk nagymennyiségű szemetet ugyanitt. Az eltűnt, de egyből megjelentek az új csomagok. Vajon minek vannak a kamerák?

------------------------------------------------------------------

Az ünnepek alatt ez a kép fogadja a Parkerdőbe látogatókat...

 2._melleklet.jpg

Látható, hogy nem a szabadidejüket itt eltöltők szemeteltek, hiszen a szemét zöme háztartási hulladék. Megtettük a feljelentést. Reméljük, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján, beazonosíthatók lesznek az elkövetők.

-----------------------------------------------------------------------------

Eltűnt a szemét!!! Aminek nagyon örülünk!!!
A kép ugyanott készült, ahol az alatta lévők.

sz_2015_2.jpg

Vajon ki értesítette a szemetelőt? Csak nem a honlapunkat nézegette? Ez nem túl valószínű. Vagy a feljelentést fogadó hatóság szólt neki? Ha igen, az se baj, de reméljük a bírságot is kirótták. Mindenesetre, mi a feljelentést nem vonjuk vissza, várjuk a hatóság értesítését az eljárással kapcsolatosan.

-------------------------------------------------

Gátlástalanul hordják a szemetet az erdőbe...

 20151128_112719.jpg

 po_2015.jpg

Polgárőreink a szemétkupacban bizonyítékot találtak.
Megtettük a feljelentést.

-----------------------------------------------------------------------------

Megerősített szolgálat

szolgalat_2015.jpg

dr. Túrós András, az OPSZ elnöke felhívást intézett a polgárőrség felé:

"... A polgárör egyesületek elsősorban a határteületeken (a kihirdetett
válsághelyzettel érintett településeken) szervezzenek fokozott
szolgálatot. (Érintett megyék Csongrád-, Bács-Kiskun-, Baranya-,
Somogy-, Zala- és Vas megye) Külterületeken ellenőrizzék a tanyákat,
hétvégi házakat és az egyéb rejtőzködésre alkalmas ingatlanokat..."

----------------------------------------------------------------------

Szemétgyűrűben a város...

dsc03037.jpg

Lovasaink a város területén lerakott szemetet folyamatosan jelentik a Közterület-felügyeletnek...

/Mit látnak (sajnos) polgárőreink a külterületeken /néhány kép//

----------------------------------------------------------------------

Roncs autóval, quadokkal és motorokkal az erdőben

dsc03131.jpg

Lovas polgárőreink égtelen motorbőgésre lettek figyelmesek a szombati járőrözés során.  Kiderült, hogy kb. tíz fiatal roncs autóval, quadokkal, motorokkal krosszoztak az erdő közepén.

Megtettük a megfelelő intézkedéseket...

----------------------------------------------------------------------

Áramra kapcsolt kerítésbe akadt szarvast találtak lovas polgárőreink.

dsc03052.jpg

 Vajon meddig szenvedhetett?

Lovas polgárőreink egyre több bekerített területtel találkoznak. Hatalmas szántóföldek, erdők vannak lekerítve a legkülönbözőbb módon. Van, aki pénzt, munkát nem sajnálva a legmodernebb módon keríti be a területet. Ezekbe a kerítésekbe általában áramot is vezetnek, hogy még hatásosabb legyen. Valahol csak karókra és szalagra futja, de többször találkozunk ezekben is árammal. Van, aki betonvas hálóval kerít. Ezt vélhetően masszívabbnak gondolja, ezért ezekben nincs áram. Nem tudjuk mit és mitől/kitől szeretnének megvédeni, de az, hogy a módszer embertelen, veszélyes, és a környezetet teljesen elcsúfítja, az biztos.

dsc03067.jpg

Hatalmas elkerített terület, benne a távolban őzek

Alig találunk olyan bekerített területet, ahol nem rohannak körbe-körbe megriadt őz- és/vagy szarvascsordák, amelyek valahogyan bejutottak, azonban ki már nem találják az utat. Az ő sorsuk is valószínűleg az, mint a képen láthatóé, csak azt az "illetékesek" hamarabb megtalálják és eltüntetik. A másik lehetőség, hogy a fogságba esett állatokat lelődözik, de ne találgassunk, ezt (még) nem láttuk… Tehát, ha az állatok bejutnak az elkerített területre, akkor azok ellen nem véd a kerítés, de az biztos, hogy kárt tesz bennük.

kerites1.jpg

Az állat, amely itt átküzdötte magát, valószínű életben maradt, de vajon mennyire sérült meg?

Elkeseredett, véres küzdelem lehet ez állat és kerítés között. Rengeteg szétszabott kerítésszakaszt látunk, a hatalmas betonvas hálók kiszakítva, kiborulva. És ha egy szerencsétlen megrémült vaddisznó teljes erejét összeszedve kiröpíti a betonvas rácsot az útra, vagy az erdőbe, abban biztosak lehetünk, hogy az ott is marad, hogy gazzal benőve, láthatatlanul, tovább szedhesse áldozatait. 

vas.jpg

Az állatok által kiszakított betonvas az erdőben
Miközben új Nemzeti Lovas-programunk van, számítunk a turistákra, természetjárókra lóval, vagy gyalogosan, büszkék vagyunk természeti értékeinkre, növény és állatvilágunkra, hagyjuk, hogy egyre több területet kerítsenek be, és a gyönyörű látványt betonvas hálókkal, műanyag szalagokkal, drótokkal, karókkal, oszlopokkal, áramtól sercegő kerítésekkel csúfítsák el és tegyék horrorisztikussá.

Kérdés már csak az, hogy szabad-e korlátlanul bekeríteni hatalmas szántóföldeket, erdőket? Ha igen, valóban megengedett minden bekerítési mód (áram, betonvas háló, stb.)? Ha igen, az erdőkben, utakon szétszórt kerítésdarabokat kinek kell összeszedni? Kit terhel a felelősség az elhullott állatokért? Az állatvédelmi törvény az erdőkben nem érvényes? Kit terhel a felelősség, ha ne adj’ Isten ember sérül meg?

Kérdéseinkkel a sajtóhoz és a hatóságokhoz fordulunk!

Read more: http://lovas-kaland-vas-megye.hupont.hu/55/szarvas#ixzz3bnaMNKq5

-----------------------------------------------------------------------------------

Lovasságunk az eltűnt féfit kereste

 

dsc02982.jpg

Négy lószállítóval, nyolc lóval érkeztünk szombaton reggel, az eltűnt nádasdi férfi keresésére. Csatlakoztak hozzánk a Batthyányi Bandérium lovasai és egy katafai lovas is. A felázott, sok helyen mocsaras terepen nehezen mozogtunk. Kerestünk erdőn, mezőn, de sajnos mi sem jártunk eredménnyel.

dsc02986.jpg

dsc02984.jpg

 ----------------------------------------------------------

2014-2015 a külterületek biztonságának éve

Az Országos Polgárőr Szövetség által meghirdetett „külterületek biztonságának éve” elnevezésű programban egyesületünk kiemelt szerepet kapott. A kezdeményezés a gyakorlati intézkedések terén sok kérdést vet fel. Ilyen például a területek, szántóföldek, erdők, földutak, szolgalmi utak lekerítésének kérdése, a földjeinken illegálisan (zsebszerződések alapján) gazdálkodó külföldiekkel szembeni eljárás kérdése, az illegális szemétlerakók felszámolásának kötelezettségének kérdése.
Egyesületünk a jogi eljárások vonatkozásában a fenti és egyéb, a témához kapcsolódó kérdésekben állásfoglalást kért az Országos Polgárőr Szövetségtől és az Országos Lovas Polgárőr Szövetségtől.
A jogi kérdések tisztázása után egyesületünk haladéktalanul megkezdi a törvénysértőkkel szemben az intézkedéseket.   

 

dsc02867.jpg

 

dsc02858.jpg

Hatalmas dróthálók szétszórva az erdőben, a körülkerített terület mellett. Felelősségre vonható az elkövető veszélyes, gondatlan magatartása miatt?

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 25
Tegnapi: 81
Heti: 180
Havi: 2 124
Össz.: 296 296
Oldal: Polgárőrség hírei
Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület - © 2008 - 2020 - lovas-kaland-vas-megye.hupont.hu