Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület

Túralovaglás népszerűsítése, a természet és a rend védelme, hagyományőrzés, bemutatók tartása, oktatás, oktatási anyagok szerkesztése, gyermektáborok és rendezvények szervezése, lovak bérbeadása, bértartása

A Huszártoborzóról Sátory Károlyt, a rendezvény főszervezőjét, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnökét kérdeztük.

Már hosszú évek óta az egyesület szervezi a március 15-i Huszártoborzót Szombathelyen, hogyan emlékszik vissza a kezdetekre?
- Számomra nagyon fontos, talán a legfontosabb nemzeti ünnepünk március 15-e. A Reményik iskola megalapítása óta a Falumúzeumban tartja ezt az ünnepet. Nagyon szerették ezt az alkalmat a gyerekek, és ezért kb. 7-8 éve kezdeményeztem az akkori városvezetésnél, hogy megnyissuk a város minden lakója számára ezt a különleges és tartalmas rendezvényt. Ötletem nyitott fülekre lelt, így mára a szombathelyi családok körében az egyik legnépszerűbb hagyományőrző programot sikerült megvalósítanunk a városban. Kiválóan mutatja, hogy ez mennyire jó döntés volt, hogy a tavalyi évben csaknem 4 ezer látogatója volt a március 15-i programunknak, és több mint 500 gyerek vett részt a Huszárpróbának nevezett játékos feladatokban. Reméljük, hogy az időjárás idén is kedvez majd nekünk, és legalább ennyien, vagy még többen is leszünk.
Miért viseli különösen a szívén ezt az ünnepi programot?
- A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület és a Reményik iskola számára is kiemelt jelentőséggel bír a Huszártoborzó, hiszen olyan élményt adhatunk a gyermekeknek, ahol személyes élményeiken keresztül ismerhetik meg a szabadságharc hőseinek bátorságát, és átélhetik, hogy milyen lehetett egymásért küzdeni. Erősödhet a bajtársiasság, a hazaszeretet, a nemzeti összetartozás gondolata. Hisszük, hogy ezzel a kilátogató gyermekeknek örök élményt tudunk adni.
Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem annak a mintegy 100 embernek, akik társadalmi munkában segítik a rendezvény előkészítését, és lebonyolítását évek óta. A Reményik iskola munkatársai a kezdetektől komoly részt vállalnak teendőkből, a Fekete Sereg pedig azt a nem túl népszerű feladatot vállalta magára, hogy labanc ruhába bújik ezen a napon, köszönjük a Falumúzeum munkatársainak az együttműködést és nem utolsó sorban a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület tagjainak is.
Hangsúlyozom, hogy a rendezvény mindenki számára ingyenes, egyet kérünk, hogy mindenki viseljen kokárdát, vagy bármit, ami a trikolór színeit idézi. 

FRISSS.hu

http://www.frisss.hu/kozeletrovat/egesz-nap-szines-programok-kozul-valogathatunk-marcius-15-en

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 26
Tegnapi: 81
Heti: 181
Havi: 2 125
Össz.: 296 297
Oldal: M15 interjú
Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület - © 2008 - 2020 - lovas-kaland-vas-megye.hupont.hu