Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület

Túralovaglás népszerűsítése, a természet és a rend védelme, hagyományőrzés, bemutatók tartása, oktatás, oktatási anyagok szerkesztése, gyermektáborok és rendezvények szervezése, lovak bérbeadása, bértartása

Áramra kapcsolt kerítésbe akadt szarvast találtak lovas polgárőreink.

dsc03052.jpg

 Vajon meddig szenvedhetett?

Lovas polgárőreink egyre több bekerített területtel találkoznak. Hatalmas szántóföldek, erdők vannak lekerítve a legkülönbözőbb módon. Van, aki pénzt, munkát nem sajnálva a legmodernebb módon keríti be a területet. Ezekbe a kerítésekbe általában áramot is vezetnek, hogy még hatásosabb legyen. Valahol csak karókra és szalagra futja, de többször találkozunk ezekben is árammal. Van, aki betonvas hálóval kerít. Ezt vélhetően masszívabbnak gondolja, ezért ezekben nincs áram. Nem tudjuk mit és mitől/kitől szeretnének megvédeni, de az, hogy a módszer embertelen, veszélyes, és a környezetet teljesen elcsúfítja, az biztos.

dsc03067.jpg

Hatalmas elkerített terület, benne a távolban őzek

Alig találunk olyan bekerített területet, ahol nem rohannak körbe-körbe megriadt őz- és/vagy szarvascsordák, amelyek valahogyan bejutottak, azonban ki már nem találják az utat. Az ő sorsuk is valószínűleg az, mint a képen láthatóé, csak azt az "illetékesek" hamarabb megtalálják és eltüntetik. A másik lehetőség, hogy a fogságba esett állatokat lelődözik, de ne találgassunk, ezt (még) nem láttuk… Tehát, ha az állatok bejutnak az elkerített területre, akkor azok ellen nem véd a kerítés, de az biztos, hogy kárt tesz bennük.

kerites1.jpg

Az állat, amely itt átküzdötte magát, valószínű életben maradt, de vajon mennyire sérült meg?

Elkeseredett, véres küzdelem lehet ez állat és kerítés között. Rengeteg szétszabott kerítésszakaszt látunk, a hatalmas betonvas hálók kiszakítva, kiborulva. És ha egy szerencsétlen megrémült vaddisznó teljes erejét összeszedve kiröpíti a betonvas rácsot az útra, vagy az erdőbe, abban biztosak lehetünk, hogy az ott is marad, hogy gazzal benőve, láthatatlanul, tovább szedhesse áldozatait.  

vas.jpg

Az állatok által kiszakított betonvas az erdőben


Miközben új Nemzeti Lovas-programunk van, számítunk a turistákra, természetjárókra lóval, vagy gyalogosan, büszkék vagyunk természeti értékeinkre, növény és állatvilágunkra, hagyjuk, hogy egyre több területet kerítsenek be, és a gyönyörű látványt betonvas hálókkal, műanyag szalagokkal, drótokkal, karókkal, oszlopokkal, áramtól sercegő kerítésekkel csúfítsák el és tegyék horrorisztikussá.

Kérdés már csak az, hogy szabad-e korlátlanul bekeríteni hatalmas szántóföldeket, erdőket? Ha igen, valóban megengedett minden bekerítési mód (áram, betonvas háló, stb.)? Ha igen, az erdőkben, utakon szétszórt kerítésdarabokat kinek kell összeszedni? Kit terhel a felelősség az elhullott állatokért? Az állatvédelmi törvény az erdőkben nem érvényes? Kit terhel a felelősség, ha ne adj’ Isten ember sérül meg?

Kérdéseinkkel a sajtóhoz és a hatóságokhoz fordulunk!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 41
Tegnapi: 81
Heti: 196
Havi: 2 140
Össz.: 296 312
Oldal: Szarvas
Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület - © 2008 - 2020 - lovas-kaland-vas-megye.hupont.hu